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| Caffeine Daily Intake in a Population of Adults in Argentina Carnevali, Susana; Degossi, Maria Claudia Ver Cita | Ver Registro | Texto completo (PDF) Carnevali, Susana; Degossi, Maria Claudia
Caffeine Daily Intake in a Population of Adults in Argentina / Carnevali, Susana; Degossi, Maria Claudia. [s.l.] : [s.n.], 2019-08-07. 8 paginas. Registro del documento | Título: | Caffeine Daily Intake in a Population of Adults in Argentina | Autor(es): | Carnevali, Susana; Degossi, Maria Claudia | Descripción: | Fil: Carnevali, Susana. Instituto Universitario de Ciencias de la Salud – Fundación Barceló. Secretaria de Ciencia y Tecnologia; Argentina. | Resumen: | Caffeine is a methylxanthine (1,3,7–trimethyl-3,7-dihydro-1H-purine-2, 6-dione) which is found in several widely consumed food sources. Although moderate consumption has been shown not to imply health risks, excess intake may lead to adverse effects, including gastrointestinal disturbances, anxiety, irritability, palpitations and insomnia. The aim of this study was to determine the caffeine content in 5 beverages available in the Argentine market and with these data and others from bibliographic sources determine the daily intake of caffeine through dietary sources, in an adult population, ages 18 to 80, in Argentina, in the period August 2015 to April 2016. The participants filled up a questionnaire of indirect management through the Web. The caffeine determination was performed by high performance liquid chromatography (HPLC). Higher caffeine contents were found in espresso coffee (1.3 mg/mL) and mate cebado (0.95 mg/mL). 2690 participants who met the inclusion criterion had an average caffeine intake of 345.8 mg / day. The major contributors to total caffeine intake were mate cebado (52.5%) and coffee (30.2%), followed by cola beverages (7.6%) and tea (5%). The contribution of other drinks was very low. 31.7% of the participants exceed the recommended daily intake (400 mg/day) for healthy adults, with an average intake of 642.0 mg/day. 37.7% and 26.6% of women in childbearing age, between 18 to 40 years old, exceed the recommended caffeine daily intake of 200 mg and 300 mg respectively. At the 90th percentile, these groups consumed 775.2 mg/day and 850.9 mg/day of caffeine. Mate cebado and coffee, two very popular beverages in Argentina were the highest contributors to the caffeine daily intake. They might be the reasons for the elevated average daily intakes observed, especially in risk groups. The results obtained contribute with new data for caffeine intake from different dietary sources, in order to characterize the risk derived from its consumption. | Descriptores: | | Fecha: | 2019-08-07 | Formato: | application/pdf | Extensión: | 8 paginas | Idioma: | eng | Lugar: | 7006287, Buenos Aires (inhabited place) | Sede: | Buenos Aires | Carrera: | NUTRICION | Notas: | Trabajo de investigación publicado |
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| Consumo excesivo de cafeína y eventuales poblaciones de riesgo Carnevali de Falke, Susana; Degrossi, María Claudia Ver Cita | Ver Registro | Texto completo (PDF) Carnevali de Falke, Susana; Degrossi, María Claudia
Consumo excesivo de cafeína y eventuales poblaciones de riesgo / Carnevali de Falke, Susana; Degrossi, María Claudia. [s.l.] : [s.n.], 2021-07-02. 13 paginas. Registro del documento | Título: | Consumo excesivo de cafeína y eventuales poblaciones de riesgo | Autor(es): | Carnevali de Falke, Susana; Degrossi, María Claudia | Descripción: | Fil: Carnevali de Falke, Susana. Instituto Universitario de Ciencias de la Salud – Fundación Barceló. Secretaria de Ciencia y Tecnologia; Argentina. | Resumen: | La cafeína (1,3,7-trimetilxantina), es uno de los componentes alimentarios más consumidos y estudiados. Aunque un consumo moderado no implica riesgos para la salud, un ingesta excesiva puede conducir a efectos adversos, tales como ansiedad, irritabilidad, palpitaciones e insomnio. Con el propósito de caracterizar el riesgo para la salud en mujeres adultas de 18 a 70 años en Argentina, se abordaron los siguientes objetivos: determinar el contenido de cafeína en cinco bebidas disponibles en el mercado argentino y con estos datos y otros de fuentes bibliográficas estimar la ingesta media diaria de esta sustancia en dicha población para establecer si existen grupos en riesgo, estudiar la relación de dicha ingesta con el lugar de residencia y determinar el aporte de cada bebida y alimento a la ingesta diaria total. La determinación de cafeína se realizó por cromatografía líquida de alta resolución (HPLC). A través de un cuestionario distribuido en la web, se obtuvieron datos de consumo de cafeína de 1947 mujeres que cumplieron el criterio de inclusión. Se encontraron contenidos más altos de cafeína en café expreso (1300 mg/L) y mate cebado (950 mg/L). En el total de la muestra el consumo promedio de cafeína fue de 340 mg/día (5,5 mg/kg/día), excediendo, el 31% de las participantes la ingesta recomendada de 400 mg/día. De las mujeres en edad fértil, el 37% excedió la ingesta de 300 mg/día y el 52% la de 200 mg/día, recomendadas durante la gestación y la lactancia. En el percentil 90 estas mujeres consumieron 851 mg/día y 775 mg/día de cafeína, respectivamente. El mate cebado y el café resultaron los mayores contribuyentes a la ingesta diaria de cafeína en este grupo de mujeres y en la muestra total. Se encontraron diferencias regionales en el consumo del mate cebado, resultando Misiones y Corrientes las provincias de mayores ingestas. Si bien el 68% de las personas entrevistadas consumieron dosis moderadas de cafeína, más de un cuarto de las mujeres en edad reproductiva excedió las ingestas recomendadas para el embarazo y la lactancia. | Descriptores: | | Fecha: | 2021-07-02 | Formato: | application/pdf | Extensión: | 13 paginas | Idioma: | spa | Lugar: | 7006287, Buenos Aires (inhabited place) | Sede: | Buenos Aires | Carrera: | NUTRICION | Notas: | Trabajo de investigación publicado |
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