|
| Effect of Processing on the Nutritional Quality of Ilex paraguariensis Ramirez, Maria Rosana Ver Cita | Ver Registro | Texto completo (PDF) Ramirez, Maria Rosana
Effect of Processing on the Nutritional Quality of Ilex paraguariensis / Ramirez, Maria Rosana. [s.l.] : [s.n.], 2022-02-27. 14 paginas. Registro del documento | Título: | Effect of Processing on the Nutritional Quality of Ilex paraguariensis | Autor(es): | Ramirez, Maria Rosana | Descripción: | Fil: Ramirez, Maria Rosana. Instituto Universitario de Ciencias de la Salud. Fundación Barceló; Argentina. | Resumen: | Ilex paraguariensis A.St.-Hil. (IP) is a South American plant. IP-dried leaves have been consumed in the form of infusion by indigenous peoples since pre-Hispanic times. In recent years, IP has gained many beverage markets and new ways of consumption, reaching the category of a global consumer product. A side consequence is the increase in IP crops for the specification of human consumption. This situation is the driving force for the investigation of new uses of IP, including feed supplements for livestock and functional food for human consumption. A deep understanding of the influence of processing on the nutritional value of IP is crucial for the development of these alternative products. It is known that the quality and quantity of nutritional compounds occurring in IP depend on the origin, plant condition, and harvest time. However, the effects of the drying method of the leaves and the ageing time of dried leaves on the final IP products deserve further investigation. The present work presents the variation of the nutritional, digestibility, energy, and mineral assets of IP submitted to three different processes: open-air dried and crushed; dried under direct fire and grounded; and dried under direct fire, grounded, and aged for 6 months under controlled conditions. The presence of agrochemical residues and antinutritional factors were also studied. Processing widely influenced the nutritional and digestibility assets of IP leaves. The inorganic content (K, Mg, Ca, P, Zn, B and Fe) significantly varied among leaves treated using different processes. IP samples dried in open air resulted in the highest % of crude protein, Mg, K, S, and Mn. IP samples dried under direct fire resulted in the highest % of carbohydrates and Fe. IP samples dried under direct fire and aged for 6 months resulted in the highest % of digestible matter, Ca, P, Zn, and B. The results also showed quality protein levels between 10.03 and 19.06% of dry matter. The digestibility values showed that IP leaves are suitable for human functional foods and for enriched supplements for livestock feeds. No traces of agrochemicals or antinutritional factors were found. | Descriptores: | | Contribuidores: | Mohamad, Leandro; Alarcon Segovia, Lilian Celeste; Rintoul, Ignacio | Fecha: | 2022-02-27 | Formato: | application/pdf | Extensión: | 14 paginas | Idioma: | eng | Lugar: | 1000049, Santo Tomé (inhabited place) | Sede: | Santo Tome | Carrera: | NUTRICION | Notas: | Trabajo de investigación publicado |
|
| Fisiopatología de la hipertension arterial y la inflamación renal y vascular provocada por dietas con soobrecarga de fructosa y sal. Alteraciones moleculares desencadenadas por los iones cloruro y sodio y la sobrecarga de fructosa en la dieta Roson, Maria Ines; Kouyoumdzian, Nicolas Martin Ver Cita | Ver Registro | Texto completo (PDF) Roson, Maria Ines; Kouyoumdzian, Nicolas Martin
Fisiopatología de la hipertension arterial y la inflamación renal y vascular provocada por dietas con soobrecarga de fructosa y sal. Alteraciones moleculares desencadenadas por los iones cloruro y sodio y la sobrecarga de fructosa en la dieta / Roson, Maria Ines; Kouyoumdzian, Nicolas Martin. [s.l.] : [s.n.], 2020-12-22. 21 paginas. Registro del documento | Título: | Fisiopatología de la hipertension arterial y la inflamación renal y vascular provocada por dietas con soobrecarga de fructosa y sal. Alteraciones moleculares desencadenadas por los iones cloruro y sodio y la sobrecarga de fructosa en la dieta | Autor(es): | Roson, Maria Ines; Kouyoumdzian, Nicolas Martin | Descripción: | Fil: Roson, Maria Ines. Instituto Universitario de Ciencias de la Salud – Fundación Barceló. Secretaria de Ciencia y Tecnologia; Argentina. | Resumen: | Se desconoce el papel del anión cloruro en los efectos deletéreos del consumo excesivo de sal y si sus efectos son independientes de la presencia del sodio. | Descriptores: | | Fecha: | 2020-12-22 | Formato: | application/pdf | Extensión: | 21 paginas | Idioma: | spa | Lugar: | 7006287, Buenos Aires (inhabited place) | Sede: | Buenos Aires | Carrera: | MEDICINA | Notas: | Proyecto de investigación |
|
| Frecuencia de consumo inadecuado de vitamina B12 y sus niveles séricos en personas con diabetes mellitus tipo 2 tratadas con metformina en centros de salud de la Provincia de Buenos Aires Marquez, Gabriela G.; Linari, Maria Amelia; De Elia, Natalia; Toledo Rosales, Dayani; Caceres Insfran, Alejandra E.; Lobbe, Velia A. Ver Cita | Ver Registro | Texto completo (PDF) Marquez, Gabriela G.; Linari, Maria Amelia; De Elia, Natalia; Toledo Rosales, Dayani; Caceres Insfran, Alejandra E.; Lobbe, Velia A.
Frecuencia de consumo inadecuado de vitamina B12 y sus niveles séricos en personas con diabetes mellitus tipo 2 tratadas con metformina en centros de salud de la Provincia de Buenos Aires / Marquez, Gabriela G.; Linari, Maria Amelia; De Elia, Natalia; Toledo Rosales, Dayani; Caceres Insfran, Alejandra E.; Lobbe, Velia A.. [s.l.] : [s.n.], 2022-08-31. 8 paginas. Registro del documento | Título: | Frecuencia de consumo inadecuado de vitamina B12 y sus niveles séricos en personas con diabetes mellitus tipo 2 tratadas con metformina en centros de salud de la Provincia de Buenos Aires | Autor(es): | Marquez, Gabriela G.; Linari, Maria Amelia; De Elia, Natalia; Toledo Rosales, Dayani; Caceres Insfran, Alejandra E.; Lobbe, Velia A. | Descripción: | Fil: Marquez, Gabriela G. Instituto Universitario de Ciencias de la Salud. Fundación Barceló; Argentina. | Resumen: | el uso prolongado de metformina y la carencia de consumo de vitamina B12 (B12) pueden provocar su déficit en pacientes con diabetes mellitus tipo 2 (DM2). | Descriptores: | | Fecha: | 2022-08-31 | Formato: | application/pdf | Extensión: | 8 paginas | Idioma: | spa | Lugar: | 7006287, Buenos Aires (inhabited place) | Sede: | Buenos Aires | Carrera: | NUTRICION | Notas: | Trabajo de investigación publicado |
|
| Pesquisa de hábitos alimentarios y factores de riesgo cardiovasculares en adultos en Isla Santiago, Buenos Aires Linari, Maria Amelia; Skop, Karina; Caruso, Ornela; Martinez Crespo, Macarena; Nardelli, Natalia; Llanos, Pilar Ver Cita | Ver Registro | Texto completo (PDF) Linari, Maria Amelia; Skop, Karina; Caruso, Ornela; Martinez Crespo, Macarena; Nardelli, Natalia; Llanos, Pilar
Pesquisa de hábitos alimentarios y factores de riesgo cardiovasculares en adultos en Isla Santiago, Buenos Aires / Linari, Maria Amelia; Skop, Karina; Caruso, Ornela; Martinez Crespo, Macarena; Nardelli, Natalia; Llanos, Pilar. [s.l.] : [s.n.], 2022-06-30. 10 paginas. Registro del documento | Título: | Pesquisa de hábitos alimentarios y factores de riesgo cardiovasculares en adultos en Isla Santiago, Buenos Aires | Autor(es): | Linari, Maria Amelia; Skop, Karina; Caruso, Ornela; Martinez Crespo, Macarena; Nardelli, Natalia; Llanos, Pilar | Descripción: | Fil: Linari, Maria Amelia. Instituto Universitario de Ciencias de la Salud. Fundación Barceló; Argentina. | Resumen: | Existe evidencia acerca de la estrecha relación entre las enfermedades crónicas no transmisibles, los hábitos alimentarios y la actividad física. Sobre el marco de los resultados de la 4ta. Encuesta Nacional de Factores de Riesgo (ENFR), se buscó un territorio isleño de la provincia de Buenos Aires, donde se suponía que el modo de vida podría influir positivamente. | Descriptores: | | Contribuidores: | Chan, Debora; Estevez, Mariana | Fecha: | 2022-06-30 | Formato: | application/pdf | Extensión: | 10 paginas | Idioma: | spa | Lugar: | 7006287, Buenos Aires (inhabited place) | Sede: | Buenos Aires | Carrera: | NUTRICION | Notas: | Trabajo de investigación publicado |
|
| Pesquisa de hábitos alimentarios y factores de riesgo cardiovasculares en adultos en Isla Santiago, Buenos Aires Llanos, Pilar Ver Cita | Ver Registro | Texto completo (PDF) Llanos, Pilar
Pesquisa de hábitos alimentarios y factores de riesgo cardiovasculares en adultos en Isla Santiago, Buenos Aires / Llanos, Pilar. [s.l.] : [s.n.], 2023-08-15. 49 páginas. Registro del documento | Título: | Pesquisa de hábitos alimentarios y factores de riesgo cardiovasculares en adultos en Isla Santiago, Buenos Aires | Autor(es): | Llanos, Pilar | Descripción: | Fil: Llanos, Pilar. Instituto Universitario de Ciencias de la Salud. Fundación Barceló; Argentina. | Resumen: | Se cuenta con suficiente evidencia como para saber que la relación entre ECNT y hábitos alimentarios y actividad física es muy estrecha. Frente a este escenario, y teniendo como marco la ENFR 2018, se buscó un territorio isleño de la provincia de Buenos Aires, Argentina, donde se suponía que el modo de vida podría influir positivamente. Se indagó sobre la frecuencia de hábitos y de patologías crónicas relacionadas, asumiendo que un estilo de vida alejado de las grandes ciudades llevaría a hábitos más saludables, y con ello, mejores indicadores de salud. | Descriptores: | | Contribuidores: | Esteves, Mariana; Caruso, Ornela; Martinez Crespo, Macarena; Nardelli, Natalia; Skop, Karina | Fecha: | 2023-08-15 | Formato: | application/pdf | Extensión: | 49 páginas | Idioma: | spa | Lugar: | 7006287, Buenos Aires (inhabited place) | Sede: | Buenos Aires | Carrera: | NUTRICION | Notas: | Trabajo de investigación publicado |
|
|